top of page

MARJOLEIN DECROIX

BELGIAN SLALOM SKIER

SUPPORTEREN VOOR DUMMIES



Slalom skiën is zeker niet de meest dankbare sport als je het over supportersaantallen hebt. Er staan elke week sowieso veel meer supporters rond het plaatselijke voetbalveld, dan langs de kant van de skipiste. Of we het nu over een jeugdwedstrijd, een internationale wedstrijd, het Frans Kampioenschap of zelf een Europacup wedstrijd hebben, het verandert niet veel aan de zaak.


Om te antwoorden op de vraag waarom dit zo is, moet je geen Einstein zijn! Ondanks het feit dat slalom skiën zeer spectaculair is en dat er toch heel wat Belgen jaarlijks op skivakantie vertrekken, zijn er heel wat factoren die in ons nadeel spelen. Ik som ze even op, weliswaar met de gepaste oplossing erbij:


1) Geen kat die weet wie, wat, waar, hoe en wanneer er iets te doen is. => Volg mijn facebookpagina of die van het BEAST (Belgian Alpine Ski Team) => Kijk even op de site van de internationale skifederatie of er in de buurt van je vakantiebestemming een wedstrijd is (alpine ski, snowboard, freestyle, skicross,… je vindt het er allemaal!)


2) Als je dan toch merkt dat er iets te doen is waar je toevallig voorbij skiet, weten de meesten niet dat er ook Belgen aan de start staan! => No blame on you! Tot een maand geleden had ik meer kleren van het Belgian Cycling Team, dan van het ski team. Goed nieuws: sinds kort hebben alle leden van het Belgisch Team (jeugd, junior of senior) een volledige Belgische outfit en kun je er dus niet naast kijken (met dank aan de sponsors van de federatie).



3) Het is koud en lang wachten. => True! Voor ons ook! De kunst is om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. In de eerste run start iedereen volgens zijn rugnummer en ligt de starttijd vast. Voor de tweede run vraag je best een startlijst aangezien de top-30 in omgekeerde volgorde naar beneden komt (winnaar 1e run als 30e). Zoek je ook een strategische plaats zodat je de hele piste kan zien of ergens waar er zon is! Ga je tussen de 2 runs warm skiën of je opwarmen in een berghut.


4) Ik snap er niks van, de hele piste staat vol met palen! => Geen paniek, alle begin is moeilijk. Je hoeft er echter niet zoveel van te kennen om een goede supporter te zijn: er gewoon ZIJN is al mega vet! Voor de rest zie je meestal wel wanneer iemand blij of juist teleurgesteld is en of je als supporter dus moet juichen of troosten.


Ben je helemaal warm om Marjolein vanaf nu door heel Europa te volgen? Neem zeker contact op met haar, want ze zoekt heel vaak begeleiders om niet alleen te moeten reizen. Je hoeft zeker geen kenner te zijn, je aanwezigheid is al een echte hulp!

Toch supporter, maar geen tijd om ter plaatse te gaan juichen (of troosten)? Geen probleem, volg dan zeker Marjolein haar resultaten op deze site (nieuwsbrief), op facebook of via de FIS-site.


Recente berichten
bottom of page