top of page

MARJOLEIN DECROIX

BELGIAN SLALOM SKIER

GOED BEGONNEN IS HALF GEWONNEN

Het wedstrijdseizoen in Europa is dan wel nog niet begonnen, maar toch hebben de meeste competitieskiërs al heel wat dagen op de sneeuw doorgebracht. Fysieke trainingen op de fiets of in de fitness zijn belangrijk om je klaar te stomen voor het nieuwe seizoen en om blessures te vermijden, maar skiën is en blijft een technische sport. Het verfijnen van die techniek kan dus het best op de sneeuw!



Vanaf de gletsjers in Tignes en Val d’Isère opnieuw open gingen (juni), profiteerde Marjolein er van om een aantal zaken te beslissen voor het komende seizoen. Op het programma stonden materiaaltesten en testtrainingen met een aantal potentiële nieuwe trainers. ‘In een Olympisch jaar wil ik echt de best mogelijke omkadering en mijn vorige trainer kon zich niet altijd vrij maken om mij op verplaatsing te begeleiden. Alleen naar een wedstrijd gaan zonder trainer, is ver van optimaal om goed te kunnen presteren.’ legt Decroix de situatie uit. Het komende skiseizoen zal de West-Vlaamse atlete deel uit maken van S-team, een kleine structuur onder leiding van Lionel Finance en Didier Schmidt (FRA). Marjolein kijkt er vooral naar uit om samen te kunnen trainen met Lucie Piccard die al enkele top-30 plaatsen behaalde in het Europacup circuit.



Na een aantal weken voorbereiding op de Europese gletsjers, vertrok ze opnieuw naar het Zuid-Afrikaanse Tiffindell voor een aantal internationale wedstrijden en een intensieve trainingsblok achteraf. De trip dreigde last minute nog in het water te vallen door een uitschuiver tijdens het afdalen van de Pic Regaud met een gebroken dikke teen als gevolg. ‘De eerste weken op de ski’s waren helemaal niet fijn’, geeft Marjolein toe ‘door de zwelling kon ik mijn skibot maar enkele afdalingen verdragen, dus die wedstrijden waren niet echt een succes.’ De laatste 10 dagen nam de zwelling af en kon ze haar overzeese stage toch nog positief afsluiten met een aantal goede trainingssessies en een eerste overwinning van het seizoen.


Na een verdiende rustperiode, stond er een blok fysieke training op het programma. Lopen en springen met een gebroken teen is onmogelijk, dus werden de inline skates boven gehaald voor uithoudings- en intervaltrainingen. Hoe dichter je bij het seizoen komt, hoe sportspecifieker de trainingen worden, dus in de fitness werd aan de explosieve spiervezels gewerkt. Ook core- en stabilisatietrainingen (blessure preventie) ontbraken niet.


Wanneer de zomerse temperaturen dalen, is het opnieuw gletsjertijd! Marjolein bracht in september 2 weken door in de Zwitserse Saas Fee waar ze naast wereldtoppers als Kristoffersen en Pinturault kon trainen. In oktober maakt ze de gletsjer van Tignes onveilig. ‘De voorbereiding verlopen vlot en nog nooit stond ik in de herfst zoveel dagen op de ski’s. Ik kijk uit naar de eerste wedstrijden eind november om te zien of de inspanningen van deze zomer zullen lonen.’ geeft ze nog mee.


We eindigen met nog twee goede nieuwtjes:


1) We verwelkomen graag een nieuwe sponsor in team Decroix. Studiebureau Van Reeth helpt Marjolein haar Olympische droom waar te maken. Bedankt Ronny!



2) Marjolein valt vanaf nu onder hoede van management bureau AMA-management. Voor meer info: contact@ama-management.com


Recente berichten
bottom of page